FOTO: novosti.rs

Alarmantan porast dijabetesa u Srpskoj: 600 djece oboljelo od dijabetesa tip 1

Dijabetes je jedna od vodećih bolesti modernog doba. U Srpskoj je dosada registrovano 600 oboljele djece do 18 godina koja boluju od dijabetesa tip 1, dok od dijabetesa tipa 2 najčešće oboljevaju starije osobe. U odnosu na prošlu godinu, primijetan je sve veći broj oboljelih, najčešće zbog nepravilne ishrane, smanjene fizičke aktivnosti i gojaznosti, kazala je Jelena Škrbić Radić iz Udruženja "Diabetno1".

Iz Udruženja poručuju da se dosta može uraditi na podizanju svijesti stanovništva kroz edukacije o prevenciji i zdravom načinu života.

  • Oboljelima od dijabetesa tip 1 i 2 potrebna je bolja edukacija, psihološka podrška, banjsko liječenje, dostupnost endokrinologa - rekla je Jelena Škrbić Radić.

Dodaje da je dijabetes bolest koja se mora držati pod kontrolom, jer se samo tako mogu izbjeći komplikacije koje nosi ta bolest (kardiovaskularne bolesti, oštećenje oka, bubrega, gangrene…).

Senzori za mjerenje šećera su nešto što oboljelima uvijek treba, a inače su veoma skupi, pa je tom prilikom Grad Banjaluka donirao određenu količinu senzora.

  • Pokrenuli smo inicijativu "Za život sa manje boli" kako bi svi oboljeli dobili pravo na besplatne senzore. Jedan senzor košta 140 KM i traje 14 dana, mjesečno su potrebna dva, tj. 27 senzora godišnje - ističe Jelena Škrbić Radić.

Banjaluka je 12. opština koja je odlučila da pomogne osobama sa dijabetesom tip 1 od 18. do 26. godine i trudnicama sa iznosom od 280 KM mjesečno.

  • Grad Banjaluka je obećao ukidanje starosne granice i da će svi oboljeli od dijabetesa tip 1 imati pravo na pomoć Grada - kaže naša sagovornica.

FZO Srpske za oboljele u potpunosti finansira insuline i druge lijekove sa listi lijekova Fonda, trakice za mjerenje šećera, špriceve, igle, aparate za brzo određivanje glukoze u krvi… Godišnji trošak Fonda samo za lijekove i potrošni materijal za oboljele od dijabetesa je oko 34 miliona KM, ne računajući liječenja i drugo. U odnosu na 2016, izdvajanja za ove namjene su povećana za 50 odsto.

Oslobođeni plaćanja

Oboljeli od dijabetesa u RS spadaju u kategoriju osiguranih lica za koja obavezno zdravstveno osiguranje finansira širok spektar prava i to u potpunosti, budući da su oslobođeni plaćanja participacije kod liječenja osnovne bolesti, kao i njenih komplikacija.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )