FOTO: crnahrinika.info

Bivši košarkaš ostavio gradski život i kod Han Pijeska napravio ranč: Uzgaja Alpske jelene

Marinko Perović, bivši košarkaš, prije četiri godine napustio je život u gradu i preselio se u selo Jelovci, kod Han Pijeska. Na visini od 1050 metara odlučio se posvetiti stočarstvu i životu u prirodi.

Ova odluka potaknuta je potrebom za mirnijim životom, a posebno je dobila na značaju tijekom pandemije koronavirusa kada je svijet stao.

Na njegovom imanju danas žive razne životinje: 600 kokoši, 120 kokoši, 15 krmača, 45 ovaca, 15 koza, a bavi se i poljoprivredom.

Marinko ističe da je svakodnevica naporna, ali da ljubav prema prirodi pobjeđuje sve izazove.

Ustaje rano ujutro i brine o životinjama, a prilagođava se i oštrijim zimskim uvjetima koji su se u posljednje vrijeme promijenili. Jelovci su, kao i mnoga sela, pred depopulacijom. Dok je nekada u selu živjelo više od stotinu ljudi, danas je njihov broj smanjen na manje od 15.

Uprkos tim izazovima, Marinko svoju budućnost vidi u Jelovcima. Nedavno je počeo uzgajati alpskog jelena, rijetku vrstu koja je neuobičajena na ovim prostorima.

"Mužjaci mogu imati od 250 do 300 kila, što je velika razlika za naše domaće srne, a ženke od 150 do 170 kila. Skoro sam čitao i gledao dokumentarac, u Srbiji ih ima 4 hiljade, a u Mađarska u jednom lovištu zna biti od 70 do 80 hiljada, a trenutno u BiH, koliko ja znam, ima 4 alpska jelena”, kaže Perović za N1.

Njegov entuzijazam i prirodni potencijal prepoznali su profesori s italijanskog Poljoprivrednog fakulteta koji planiraju posjetiti njegovo imanje. Marinko se nada skorom razvoju agroturizma kako bi se u Jelovcima vratio život i omogućilo ljudima da ponovno dožive ljepotu seoskog života.

Marinkova priča ističe važnost očuvanja tradicionalnog načina života u ruralnim područjima i potrebu za inicijativama koje bi podržale održivost i razvoj takvih zajednica.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )