FOTO: InfoBijeljina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je povodom osam godina od referenduma o 9. januaru kao Danu Republike da je ponosan na narod Republike Srpske koji je tada jasno rekao da ne postoji niko u BiH ko može da nameće odluke i oduzme Dan Republike.


-Ne dozvoljavajući raznim bjelosvjetskim mešetarima obesmišljavanje Republike Srpske, izdržaćemo sve pritiske i oduprijeti se istinom i jedinstvom. Nastavljamo borbu za Srpsku kao trajnu kategoriju, u kojoj postojimo i opstajemo kao narod i koja je simbol naše slobode i naš zavjet -  poručio je Dodik.

Napominje da se danas obilježava osam godina od održavanja istorijskog referenduma kada je narod Republike Srpske nedvosmisleno rekao da želi 9. januar da proslavi kao Dan Republike Srpske.

-Odluku o referendumu nismo donijeli iz hira, već iz potrebe da na plebiscitaran način dobijemo mišljenje građana Srpske o tome kako se kretati dalje nakon odluke Ustavnog suda BiH da 9. januar proglasi neustavnim - naveo je Dodik na društvenoj mreži "Iks".

U Republici Srpskoj je 25. septembra 2016. godine održan referendum na kome je ogroman broj glasača podržao 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Na referendumu čije pitanje je bilo: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?", pozitivno se izjasnilo 99,81 odsto građana koji su izašli na glasanje.

Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Srpske usvojila je Narodna skupština Srpske na posebnoj sjednici 15. jula, reagujući na spornu odluku Ustavnog suda BiH koji je, na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preglasavanjem proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike.

Raspisivanje referenduma o Danu Republike podržali su svi srpski poslanici - 64 poslanika vladajuće koalicije i opozicije, a niko od prisutnih nije bio protiv niti uzdržan.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH. Republika Srpska je svoj prvi ustav dobila 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )