FOTO: nezavisne.com

Jedanaest miliona KM za program "Zdrave zajednice" za 25 opština u BiH

Program "Zdrave zajednice“ sprovodiće se četiri godine u 25 opština u BiH, sa ciljem da se stvori zdravo okruženje za građane, te da se podigne svijest kako lokalne zajednice tako i pojedinca da se nezarazne bolesti, kao što je dijabetes i mentalne bolesti mogu prevenirati.

Rečeno je ovo na predstavljanju programa „Zdrave zajednice“, kojeg su kreirala entitetska ministarstva zdravlja u BiH, a implementiraće ga Institut za populaciju i razvoj uz finansijsku podršku ambasade Švajcarske u BiH.

Vlada Švajcarske će donirati 11 miliona KM bezpovratnih sredstava za realizaciju ovog programa.

Kako je kazao Milan Latinović, zamjenik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da ukupan zdravstveni sistem utiče na zdravlje stanovništva tek oko 20 odsto.

"Upravo zbog tog podatka SZO opredelili smo se da težište naših aktivnosti usmerimo na preostalih 80 odsto. To su socio-ekonomski faktori, obrazovanje, zaposlenje, podrška porodice, životni stilovi, upotreba duvana, seksualno ponašanje, te fizičko okruženje“, naveo je Latinović.

Dodao je da će se u RS ovaj program provoditi u 11 opština, a to su Mrkonjić Grad, Čelinac, Laktaši, Prnjavor, Doboj, Šamac, Bijeljina, Zvornik, Vlasenica, Pale i Foča.

"Očekujemo da će jedinice lokalne samouprave izgraditi alate i primenjivati iste“, kazao je Latinović.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će i kada u RS biti donesen rigorozniji zakon o zabrani pušenja duvanskih proizvoda, Latinović je istakao da su upravo kroz ovaj program planirali kreirati taj zakon.

"U trećoj godini imeplemtiranja ovog programa donećemo novi zakon koji bi trebao biti oštriji po pitanju gdje se može pušiti“, rekao je Latinović.

Goran Čerkez, zamjenik federalnog ministra zdravlja, kazao je da će zajedno sa kratorima politike na lokalnom nivou, kroz ovaj program, pokušati da promijene svijest građana.

"Zdravstvo utiče manje od 50 odsto na samo zdravlje, sve ostalo možemo da iskontrolišemo, iskorigujemo. Ovaj program ima poseban izazov da konačno stvorimo okruženje koji će uticati na blagostanje svakog pojedinca. Na ovaj način ćemo pokušati da produžimo životni vijek građana, ali i da smanjimo masovne nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, problemi mentalnog zdravlja“, rekao je Čerkez, dodajući da će se upravo kroz ovaj program stvarajući zdravo okruženje će se ove bolesti prevenirati.

Emina Osmanagić, direktor Instituta za populaciju i razvoj, kazala je da ovaj institut implementira program koji je sveobuhvatan i kompleksan, te da se očekuje učešće različitih aktera, kao što su načelnici i gradonačelnici 25 bh. opština.

"Imaćemo 25 funkcionalnih zdravstvenih savjeta koji će biti podrška načelnicima, opštinskoj i gradskoj vladi, te na taj način raditi na unapređenju zdravlja. Napravićemo jedan sistem lokalnih aktera koji će zajednički raditi na prevenciji ali prvo će ustanoviti stanje opštine, te ćemo raditi programe u skladu sa potrebama opštine“, navela je Osmanagićeva.

Siroko Meserli, Zamjenik šefa misije i direktor za saradnju u Ambasadi Švajcarske, rekao je da ministarstva zdravlja RS i FBiH kroz ovaj program žele da podignu svjets građana o zdravim načinima života i da unaprijede zdravstvene usluge na primarnom nivou zdravstvene žaštite u opštinama.

"Mnoge smrtne bolesti u BiH bi se mogle izbjeći i to zdravom ishranom, većim fizičkim kretanjem, manjom konzumacijom alkohola i duvanskog dima. Istovremeno velike potrebe za zdravstvenim uslugama i pune bolnice su pokazatelj koliko su bitne prevencija bolesti i promocija zdravlja“, naveo je Meserli.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )