FOTO: magic.ba

ŠG „Milići“ je za prvih šest mjeseci ove godine zabilježilo rekordno poslovanje a ostvarena dobit je 431 000 KM. V.d. direktora milićkog šumskog gazdinstva Zoran Kipić kaže da je to rezultat domaćinskog odnosa prema poslu, radnicima, lokalnoj zajednici i saradnicima.

„Ostvarili smo sječu u iznosu od 111% u odnosu na šestomjesečni plan. Ostvarili smo privlačenje šumskih drvnih sortimenata iz šume na kamionski put u iznosu od 107% u odnosu na plan i stoprocentno smo izvršili otpremu šumskih drvnih sortimenata iako se borimo sa poteškoćama na tržištu. Jednostavno stanje u Evropi i svijetu je takvo da šumski drvni sortimenti ne idu kao prethodnih godina ali uprkos svim poteškoćama  izvršili smo plan za šest mjeseci 100%. Naplatili smo sva naša potraživanja, ispoštovali naše kupce i dobavljače. Poštujemo naše izvođače radova i oni nas i u tom lancu smo uspjeli da povežemo sve karike i rezultat je tu“ – kaže Kipić.

On napominje da se na skali uspješnosti u JP „Šume RS“ milićko šumsko gazdinstvo nalazi na trećem mjestu po poslovanju.

„Pozitivna tendencija je nastavljena i u junu,julu i avgustu mjesecu. Manji problem nam predstavljaju niže vrijedni drvni sortimenti ali u pregovorima smo da to primarno preradimo. Prema radnicima izmirujemo sve obaveze. Plate su redovne i cijena rada je 175 KM a regrese isplaćujemo u cjelosti u maksimalnom iznosu koji nam je propisala uprava preduzeća“ – ističe Kipić.

Kada su u pitanju šumsko-uzgojni radovi, plan je izvršen u potpunosti.

„Pratimo zdravstveno stanje šume,stanje na terenu, uredno održavamo i šumske kamionske puteve. Tako da sve što smo planirali ostvarili smo bolje i više. Pozivam građane Milića i susjednih opština koji žele da preko ŠG „Milići“ nabave ogrjev da nam se jave, izaći ćemo u susret, to je naša dužnost” – naglašava Kipić.

ŠG „Milići“ gazduje sa 12 500 ha državne šume kaže Kipić i napominje da je nelegalna sječa svedena na minimum.

„Mi se trudimo da suzbijemo to na što manji nivo.Ono što nam predstavlja problem jesu begluci, gdje postoji po 50 ili 100 isetara, rečeno narodnim jezikom. Privatne šume, po Zakonu o šumama, dužni su da čuvaju sami vlasnici i mi tu samo vršimo stručno-tehničke poslove“ – pojašanjava Kipić.

Trenutno ŠG „Milići“ ima 41 zaposlenih.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )