FOTO: srpskainfo.com

Ljekari se bore za život ranjene djevojčice: Učenica iz OŠ "Vladislav Ribnikar" i dalje u teškom stanju

Prof. dr Dušica Simić, načelnica anestezije na Dječjoj klinici u Tiršovoj, kaže da djevojčica ima metak u glavi koji nije mogao da bude izvađen i da je i dalje u kritičnom stanju.

Ljekari se bore za njen život i prognoza je neizvjesna, rekla je Simićeva za RTS. U Dječjoj bolnici u Tiršovoj okupili su se anesteziolozi, među kojima i oni koji su zbrinjavali povrijeđene u dvije tragedije.

U Urgentnom centru je devetoro pacijenata troje iz OŠ “Vladislav Ribnikar” i šestoro iz Mladenovca. Tri pacijenta su i dalje u teškom stanju.

Iz smederevske bolnice i posljednji pacijent je pušten na kućno liječenje.

Ima i dalje metak u glavi

U Dječjoj klinici u Tiršovoj teško povrijeđena djevojčica i dalje je životno ugrožena.

Prof. dr Dušica Simić, načelnica anestezije na toj klinici kaže da djevojčica ima metak u glavi koji nije mogao da bude izvađen i da je u kritičnom stanju.

Ljekari se bore za njen život i prognoza je neizvjesna, dodaje Simićeva.

Preživljavala životnu dramu, a uspjela je da obavi svoj posao
Najteže pored šoka da se tako nešto desilo, za Simićevu je bio pogled njene glavne sestre koja nije znala u tom trenutku šta se dešava sa njenim djetetom koje pohađa jednu od obližnjih škola.

– Bilo je potresno vidjeti šta proživljava, a uspjela je i pored toga da svoj posao obavi besprijekorno – ističe Simićeva.

Obuka za anesteziologe koji primarno ne liječe djecu
U Srbiji radi samo 50 dječjih anesteziologa, a upravo se u Tiršovoj održava obuka za ljekare koji obično ne zbrinjavaju djecu. Došli su anesteziolozi iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije, a prijavljeno je njih oko 130.

Naglašava da su edukacije za takve ljekare specijaliste veoma važne budući da se intenzivno liječenje, anesteziologija, reanimacija djeteta potpuno razlikuju u odnosu na odrasle.

– Da doktori koji obično ne rade sa djecom ne prolaze svake godine kroz ovakve obuke, postojala bi velika opasnost od greške – naglašava Simićeva, piše Blic.

Prema njenim riječima, učestvuju izuzetno dobri strani predavači, organizuju se radionice gdje se vježbaju vještine neophodne za rad.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )