FOTO: GS

Akcijske cijene robe i sezonska sniženja su najčešće legitimno oružje velikih trgovačkih lanaca u borbi za kupce, međutim dešava se da tržišnu utakmicu ponekad pretvore u nefer igru ne prezajući od poteza koji potapaju konkurenciju, usljed čega najveću štetu trpe potrošači gubeći pravo na izbor.

Nelojalna konkurencija oduvijek je u sporadičnim primjerima prisutna u poslovnom svijetu, a najnovija dešavanja u sektoru trgovine ukazuju na to da i u Srpskoj ima privrednika koji ne mare za etičke granice s ciljem nanošenja štete svojim oponentima. 

Naime, jedan manje poznati trgovački lanac čiji se prodajni objekti nalaze u nekoliko naših gradova nedavno se požalio na konkurenciju u Prijedoru tvrdeći da ih sabotira. U obavještenju namijenjenom potrošačima navode da su veliki trgovački centri, koji takođe posluju u Prijedoru, lobirali kod dobavljača da im obustave isporuku robe koju su prodavali po cijenama nižim od konkurencije.

Projektni koordinator u Udruženju za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Zoran Petoš kaže za “Glas” da su upoznati sa navedenim dešavanjima, ali da im se niko nije obratio. 

- Smatram da bi se inspekcija morala pozabaviti time, odnosno ispitati tačnost navoda. Monopolistički položaj je uvijek postojao, ali u drugim branšama, u trgovini je porazan po potrošače. Osnovno pravo kupca je pravo na izbor, a iz ovog primjera se stiče utisak da kada potrošač zaista dobije određeni izbor i to novi “velike ribe krenu jesti manju”. Tržište bi trebalo da bude jednako za sve, a ne da neko monopolistički diktira cijene i konkurenciji na prljav način obara tržište - kazao je Petoš. 

Direktorica Udruženja građana “Oaza” Trebinje Nedeljka - Neška Ilić ističe da u gradu na Trebišnjici nema mnogo velikih trgovačkih lanaca, ali uprkos tome raznolikom ponudom i nižim cijena uspjeli su da iz igre izbace male radnje koje praktično izumiru. 

- Dosta malih trgovačkih radnji stavilo je ili stavlja ključ u bravu, jer nisu konkurenti velikim lancima koji imaju mogućnost formiranja nižih cijena. Time eliminišu male, ali i nove koji ulaze na tržište - kaže ona.

Malih prodavnica praktično nema ni u Doboju, tvrdi predsjednica tamošnjeg Udruženja građana “ToPeeR” Snežana Šešlija.

- Ugasile su se zbog širenja velikih tržišnih lanaca, koji igraju istu igru - navela je Šešlija. 

I predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić smatra da se veliki trgovci drže. 

- Svi rade po principu organizovanja akcija u kojima, na primjer, jedni imaju jeftiniji šećer, drugi so, treći čokoladu. Sve je to u pet deka i nije da potrošač ima bog zna kakav izbor - kazao Vasilić. 

Sekretar Udruženja trgovine pri Privrednoj komori RS Dragana Šobot kaže za “Glas” da nisu imali pritužbi na nelojalnu konkurenciju. 

- Nije nam se do sada niko žalio. Tržišno je poslovanje, svi rade za profit i svoje kupce. Vode računa da s cijenama ne odskaču mnogo od konkurencije - rekla je Šobot. 

TRPI KUPAC

Zoran Petoš kaže da svaka promjena bilo na globalnom, regionalnom ili lokalnom nivou na kraju ostavlja negativne posljedice na potrošače. 

- Potrošač je taj koji osjeti svako poskupljenje goriva, žitarica, svaku sušu, kišu, sve to plati u finalnoj cijeni proizvoda. Nadoknadi sve moguće gubitke koje je pretrpio proizvođač, dostavljač i na kraju trgovac - naveo je Petoš. 

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )