FOTO: srna

U Milićima je danas obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i povodom toga održan kulturno-zabavni program u Domu rudara, te poručeno da priča o svesrpskom jedinstvu treba da bude na ponos svih Srba.

Načelnik opštine Milići Marko Savić čestitao je svim Srbima ovaj veliki praznik i pozvao na ujedinjenje jer ovaj datum ima simboliku i uporište u dubini istorije srpskog naroda, te ga treba doživljavati kao jedan od najvažnijih.

On je rekao novinarima da pozdravlja sve političke i bilateralne napore na ovom planu, podsjetivši da je 2020. godine zajedničkim odlukama vlada Srbije i Srpske ustanovljen ovaj praznik.

On je istakao značaj usvajanja Deklaracije na Svesrpskom saboru kao još jednog koraka u ideji ujedinjenja srpskog svijeta, a koja temelji zajedničke vrijednosti na jeziku, kulturi, običajima tradiciji, istoriji, Srpskoj crkvi i pravoslavnoj vjeri, koja identifikuje sve Srbe bez obzira na prostor gdje žive.

"Priča o svesrpskom jedinstvu ne smije smetati nikome, a treba da bude na ponos svih Srba. Stavljanje prefiksa bosanski ili neki drugi Srbi, od nadimka do nacije je kratak put i prečica, mi to ne želimo, mi smo jedan narod, jedinstven, nedjeljiv", rekao je Savić.

On je podsjetio na datum probijanja Solunskog fronta i visoku cijenu slobode.

"To mora poštovati i njegovati svaki čovjek koji se osjeća kao Srbin i ne treba biti nikakve polemike. Moramo da budemo svjesni svoga identiteta, da očuvamo Republiku Srpsku za koju je položeno mnogo života, samo u Milićima 231", napomenuo je Savić i dodao da su Srbi bez slobode ništa.

Profesor pravoslavne vjeronauke u milićkom Srednjoškolskom centru "Milutin Milanković" Milan Vuković istakao je u besjedi da je ovo jedan od najmlađih nacionalnih praznika, ali sa Savindanom i Vidovdanom, kako je naveo, među tri najvažnija.

"Da nije bilo Savinog opredjeljenja za nebesko i Lazareve žrtve ne bi bilo ni proboja Solunskog fronta, rata u kojem je naš narod podnio veliku žrtvu. Možda o toj žrtvi najbolje govori slučaj Nadežde Petrović, poznate slikarke, koja odlazi u valjevsku bolnicu, njeguje oboljele od tifusa i umire", rekao je Vuković.

Narodna Biblioteka Milići je povodom današnjeg praznika upriličila izložbu "Prirodne ljepote Republike Srpske i Srbije" koja će biti otvorena do 20. septembra, u holu Doma rudara.

U Kulturno-umjetničkom programu danas su učestvovali učenici osnovne i srednje škole, djeca iz obdaništa "Poletarac" i Kulturno-umjetničko društvo "Prota Matija Popović".

Manifestaciju povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave organizovala je opština Milići.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, simbolično je ustanovljen na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine. 

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )