FOTO: srna

Milići: Učenici farbaju 730 jaja

Učenici milićkih Osnovne škole /OŠ/ "Aleksa Jakšić" i Srednjoškolskog centra /SŠC/ "Milutin Milanković" organizovali su danas u Svetosavskom domu u Milićima vaskršnju radionicu na kojoj će ofarbati 730 jaja, a podijeliće ih za vaskršnje praznike u parohijskim hramovima.

Vjeroučitelj Milan Vuković izjavio je Srni da je ovo treća radionica i da će postati tradicionalna, te da učenici koriste razne tehnike ukrašavanja jaja.

"Vaskršnji običaji su jako bitni i mi se trudimo da ih prenosimo budućim generacijama čuvajući tako našu lijepu tradiciju", istakao je Vuković.

On je podsjetio na simboliku prvog farbanog crvenog jajeta koje se ostavlja kao čuvarkuća do naredne godine i koje označava radost i napredak porodice.

Maturantkinje Aleksandra DŽuović i Taša Stanković rekle su da su tradiciju farbanja jaja učile od majki i da danas primjenjuju tradicionalno šaranje travkama i voskom.

DŽuovićeva na radionici farbanja jaja učestvuje treću godinu i ističe da je ovo za nju radostan događaj, jer je Vaskrs vrijeme kada svi treba da shvate značaj vjere i da se okupe sa porodicom, prijateljima i najvoljenijima.

Stankovićevoj je ovo druga godina učešća na radionici na kojoj se njeguje najljepša tradicija ukrašavanja jaja tradicionalnim načinom.

"Koristimo razne trave, cvijeće, vosak, trudimo se da jaje što ljepše izgleda i da uljepšamo praznik onima kojima će biti podijeljena", navela je Stankovićeva.

U farbanju jaja danas učestvuje 15 milićkih osnovaca i srednjoškolaca.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )