FOTO: radiomagic

Milićki penzioneri ispunili ciljeve programa rada u 2023.godini

Poslovna godina Udruženja penzionera Milići završena je uspješno a Skupština Udruženja je prihvatila izvještaj za 2023. godinu i plan rada za 2024.godinu. Predsjednik Udurženja penzionera Milići Radomir Golić kaže da su, milićki penzioneri, koji su imali pravo na to, dobili jednokratne i druge pomoći.

„Isplatili smo sve umrline, sve jednokratne pmoći, imali smo 17 članova u banjama. Ovim putem želim da izrazim zahvalnost svim članoviam koji su prihvatili inicijativu da se članarina uveća za 1 KM . Iznenađen sam odzivom, od 850 poziva, samo jedan penzioner nije saglasan sa povećanjem. Mogu da kažem da su milićki penzioneri, jedna razumna generacija, koja shvata, šta znači pomoć drugima. Posebno se zahvaljujem onima, koji imaju penziju iznad prosječne i rijetko kad šta dobijaju, oni nisu uopšte razmišljali da potpišu saglasnost i hvala svima koji su razumjeli i podržali nas. Zato ćemo ove godine povećati sve oblike pomoći našim penzionerima” – kaže Golić.

On napominje da je prijavljivanje za banjsku rehabilitaciju završeno i dodaje da će ovo pravo moći da ostvari 27 članova Udruženja.

“Banjskom rehabilitacijom će biti obuhvaćeno 27 penzionera, 15 penzionera sa 50% sufinansira Udurženja a 12 penzionera Vlada RS. KOrisnike ovog prava ćemo odrediti prema Pravilniku o banjskoj rehabilitaciji koji se temelji na penzionom sistemu. Komisiji koja bude odlučivala, pridružiće se i ljekar specijalista, koji će davati svoje mišljenje ili preporuku. Pozivam sve one penzionere koji imaju sumnju u pravednost odlučivanja da slobodno dođu i budu prisutni kad Komisija bude zasjedala” – poručuje Golić.

Golić ističe da privode kraju evidenciju penzionera, kada je u pitanju podjela jednokratne novčane pomoći.

“Pokušaćemo da to završimo do Vaskrsa, ali nisam siguranhoćemo li uspjeti, pa ne mogu obećati, ali nakon Vaskrsa podjela jednokratne novčane pomoći će početi. Moram da naglasim da su penzioneri koji imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć, oni koji primaju penziju u rasponu od 300 KKM do 401 KM, i oni treba da nam dostave ček od penzije” – kaže Golić.

PITANJA KOJA ĆE BITI DELEGIRANA NA SKUPŠTINI REPUBLIČKOG UDRUŽENJA PENZIONERA

Predsjednik milićkih penzionera je napomenuo da će na predstojećoj Skupštini Udruženja penzionera RS, delegirati pitanja liječenja penzionera, te nabavke lijekova i hrane. On kaže da lijekovi u Republici Srpskoj duplo skuplji nego u Republici Srbiji.

„Provjerio sam cijene nekoliko lijekova u Srbiji. Bez recepta, tamo lijekovi koštaju jeftinije nego kod nas. Moj primjer. Lijek koji ja koristim, ovdje košta 70 KM a u Srbiji je skoro duplo jeftiniji. Nedavno smo bili u jednoj posjeti, gdje nam je penzioner, koji ima penziju 278 KM, rekao da banane nije pojeo dvije godine. Kako da ih pojede, kad mu je penzija, tolika kolika je. Komentar je suvišan. Dobro bi bilo, da se svi udružimo – opštinska Boračka organizacija, Centar za socijalni rad, Crveni krst i druge institucije i organizacije koje se bave socijalnom zaštitom i da vidimo možemo li se organizovati da pomognemo ovim ljudima. U tom cilju, planiram da organizujem jedan zajednički sastanak da vidimo u kom pravcu ići. Ja i ovog puta poručujem lokalnoj zajednici, da nam odobri prvobitno planirana sredstva, koja su nam umanjenja. Razgovaraću u narednom periodu i sa odbornicima i sa načelnikom o tome, ako je moguće da nam budu donačena i ta sredstva, jer nama 6000 KM znači puno” – zaključio je Golić.

Iz Udruženja penzionera Milići podsjećaju da sve informacije, milićki penzioneri mogu dobiti i telefonskim putem : 056 741 564, 065 688 100 ili 066 546 100

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )