FOTO: InfoMilići

Nemanja i Jadranka Mimić očekuju šesto dijete: Nema većeg bogatstva (FOTO)

Nemanja i Jadranka Mimić iz Milića mogu s ponosom da kažu da su najbogatiji roditelji - petoro djece, šesto na putu, a kroz život koračaju hrabro, ističući da je sve prolazno, a da djeca rođena iz ljubavi i međusobnog poštovanja, predstavljaju najveću vrijednost, koja se ne može mjeriti nikakvim novcem.

Nemanja Mimić je rođen 1991. godine, a bavi se raznim poslovima, od stočarstva i poljoprivrede, do mehanike.

Kada čovjek malo razmisli, nema većeg bogatstva od djece. Sve je prolazno, ali ovo je nešto što se mora doživjeti. Ako ideš za nekim velikim parama, to poslije postane besmisleno. Naravno, potrebna su sredstva da bi mogao osnovne stvari da obezbijediš porodici, ali neko pretjerano finansijsko bogatstvo za mene nije sreća - priča Nemanja za InfoMiliće.

On navodi da ima mnogo onih koji najprije žele da steknu imovinu, kuću, stan, da kupe automobil, pa da se tek onda žene, ali da im, nažalost, u tome prođe život.

Ja nisam imao ništa na početku. Ni posao, ni stan, ni auto, krenuli smo od jedne sobe. A evo sada, hvala Bogu radimo, trudimo se, i čekamo šesto dijete. Kad čovjek želi da im se posveti, onda je svejedno da li ćeš ih imati jedno, ili petoro, koliko god to čudno nekome zvučalo. Nije lako, često je vika, dreka, potuku se, ali se na kraju opet zajedno igraju - ističe Mimić.

On naglašava da bi država trebalo da posveti više pažnje višečlanim porodicama, bar kada je riječ o zaposlenju.

Ako si preduzetnik, država treba da te podrži i ne sapliće te slanjem inspekcija, nego da vidi kako da ti pomogne. Treba dati veće podsticaje, dati priliku da mladi sami osmisle i pokrenu neke poslove. Ova naknada koju daju za nezaposlenog roditelja nije loša stvar, s tim da u tom slučaju nije trebalo ukidati dječiji dodatak - kaže Mimić.

Njegova supruga Jadranka Vuković Mimić ima 36 godina i navodi da materijalne stvari daju čovjeku samo prividnu sreću, dok je pravo zadovoljstvo u iskrenoj ljubavi i djeci.

Kad si sa osobom koju voliš, pa kad ti se rodi prvo dijete, dobiješ volju za radom, napretkom… Onda dođe drugo, treće, četvrto dijete, i sve dođe na svoje. Sve što ima jedno, imaće i ostali. Značilo bi nam da imamo, recimo, besplatan vrtić, knjige i pribor za školu, ali sve se uspije. Dobijemo odjeću za djecu od nekih rođaka, naravno i mi im kupujemo, ali ne gledamo da to bude nešto preskupo - navodi Jadranka.

Ona ističe da djecu vaspitavaju tako da rade ono što ih ispunjava. Jedan od sinova obožava životinje, drugi voli da pomaže ocu u popravkama…

Treba da budu prvenstveno ljudi, da se međusobno slažu, pomažu jedni drugima, da ne budu sebični. Da se ne boje života. Da nemaju straha koračati. Ako je nešto u datom trenutku teško, ako je dijete bolesno, i to će proći. Sve je prolazno. Tu je Bog da nam pomogne. Ne treba trčati za nečim što nam nije dato - zaključuje Jadranka.

Uz svakodnevne obaveze koje imaju, kao i brigu o djeci, porodica Mimić nalazi se u fazi završetka izgradnje kuće. Na kraju razgovora su istakli da bi im svaka pomoć bila značajna, poput uređenja prostora oko njihovog doma, odnosno asfaltiranja prilaza. To bi im olakšalo svakodnevicu i doprinijelo sigurnosti mališana, kojima će se uskoro pridružiti još jedna sestrica.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )