FOTO: Nezavisne.com

Nova Netfliksova serija izazvala gađenje

Najnoviju adaptaciju Dikensovog bisera napisao je Stiven Najt, autor serije "Peaky Blinders", a Olivija Kolman glumi gospođicu Havišam u šestodjelnoj mini-seriji.

Priča Čarlsa Dikensa o dobrom dječaku Pipu koji pomaže strašnom zatvoreniku da pobjegne, želi da se izdigne iz svog siromašnog miljea i postane džentlmen i postane pratilac djevojčice Estel, usvojene kćerke lude gospođice Havišam, kanonski je roman, ne samo engleske književnosti već i narativni kamen temeljac u životu mnogih.

Nešto starije generacije su se sa "Velikim očekivanjima" (1861) upoznale kroz film Dejvida Lina iz 1946. godine. Tim filmom, kao i adaptacijom "Olivera Tvista" dvije godine kasnije, veliki britanski reditelj umnogome je uobličio način na koji još uvijek zamišljamo dikensovski viktorijanski svijet.

"Velika očekivanja" su do sada imala otprilike 17 ekranizacija, a 1998. godine Alfonso Kuaron je priču postavio u savremeni Njujork, gdje smo gledali Gvinet Paltrou kao razmaženu i oholu Estel. Ali, lik, a samim tim i ulogu ove priče, nosi gospođica Havišam, ekscentrična i luda aristokratkinja koja živi u svojoj venčanici, decenijama nakon što njeno venčanje nije održano jer ju je mladoženja ostavio pred oltarom. U savremenom Njujorku ta manipulativna bogatašica bila je En Benkroft, a tek u poslednjih nekoliko godina u toj ulozi gledamo Džilijan Anderson i Helenu Bonam Karter, bilo u mini-serijama, bilo u filmovima.

Najnoviju adaptaciju Dikensovog bisera napisao je Stiven Najt, autor serije "Peaky Blinders", a Olivija Kolman glumi gospođicu Havišam u šestodjelnoj mini-seriji. Međutim, ova brutalna i blatnjava ekranizacija u kojoj smo svedoci zavisnosti od droga i izopačenog seksa i koja je efektna kombinacija "Peaky Blinders" i "Bridžertona" (crni glumci su u nekim od glavnih uloga) u Velikoj Britaniji je uglavnom izazvala negodovanje i mnogo loših kritika.

U do sada prikazanih šest epizoda, Najt je samo još više isticao surovost tog svijeta; Pipova sestra Sara (Hejli Skvajers) je prikazana kao pobožna domina, dok su i gospođica Havišam i njena usvojena crna ćerka Estela zavisnice od opijuma! Naravno, glavna atrakcija serije je Olivija Kolman kao strašna luda gospođica Havišam, sa krvavim zubima, polomljenim kapilarima, staklenim očima. Opijum je zlo nasljeđe njenog oca, koji se obogatio trgujući egzotičnim proizvodom koji je u to vrijeme još uvijek bio legalan. Akcenat je stavljen na njenu surovost, zlobu i sklonost manipulaciji – malo je od slomljenog srca napuštene nevjeste.

Posebno je ubjedljiv mladi Pip (Tom Svit), dječak ogromnih, radoznalih očiju, maštoviti lažov dobrog srca koji vjeruje u moć velike imperije u kojoj živi, iako mu društvo nije nimalo naklonjeno. Odrasli Pip je Fion Vajted koga, kada napuni 18 godina, prihvata advokat Džegers, koga efektno tumači glumac i reper Ešli Tomas. Pip još ne zna da njegov dobrotvor koji ga je podigao sa dna društva nije gospođica Havišam, već Megvič (Džoni Haris), odbjegli zatvorenik kome je pomogao, prenosi Jutarnji.hr.

U nastavku možete pogledati triler za seriju "Velika očekivanja":

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )