FOTO: crna-hronika.info

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine izjasnio se u drugom krugu današnje sjednice o Inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine – smjenu ministra sigurnosti Nenada Nešića.

Nakon što ova inicijativa na prošloj sjednici nije dobila potrebnu entitetsku većinu glasova, upućena je Kolegiju Doma na usaglašavanje, ali Kolegij o njoj nije postigao dogovor, prenosi Avaz.


Na današnjoj sjednici Inicijativa nije usvojena, za Nešićevu smjenu glasalo je 25 zastupnika, 14 je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan.


Pokretači inicijative bili su poslanici Kluba SDA Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Predlagatelji su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on 21. svibnja ove godine, gostujući u emisiji TV kanala s nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, vrijeđao žrtve zločina u Srebrenici na posebno oštar način i negirao genocid nad Bošnjacima kao dokazanu činjenicu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Ističu da je sve navedeno činio na brutalno uvredljiv način, “stavljajući žrtve genocida u kontekst šale i na taj način nanoseći bolnu psihičku traumu najvećeg intenziteta njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti”.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )