FOTO: radiomagic

Udruženje žena “Priroda” Bratunac i Udruženje žena “Maja” Kravica, realizuju projekat “Poboljšanje digitalne pismenosti u opštini Bratunac” čiji je cilj unaprijediti znanja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru te organizacijama civilnog društva o digitalnim pravima,zaštiti i sigurnosti na radu na području opštine Bratunac – kaže Željana Pjevalica iz UŽ “Priroda”.

“Cilj projekta je unaprijediti znanja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru te organizacijama civilnog društva o digitalnim pravima, zaštiti i sigurnosti na radu na području opštine Bratunac. Planiramo realizovati  radionice na temu o digitalnim pravima zaposlenih u gore navedenim sektorima kao i radionice o sigurnosti i zaštiti zdravlja žena.Moram reći da smo za ovaj projekat angažovali nekoliko stručnjaka – od edukatora radionica do pravnice koja će pružati pravnu pomoć. Pošto se radi o ženskim organizacijama, naša ciljna grupa su žene – žene u privatnim biznisima i javnom sektoru, to nam je ciljana grupa ali i drugi građani koji žele da se informišu o svojim pravima” – kaže Pjevalica.

Edukativne radionice za predstavnike javnog,privatnog i NVO sektora dio su planiranih aktivnosti. Ranko Jakovljević, edukator na projektu, kaže da je kroz radionice prošlo oko 60 učesnika iz pomenutih sektora.

“Teme koje smo obradili, tiču se fundamentalnih radnih prava, digitalne sigurnosti, radne etike itd. za zaposlene u lokalnoj upravi opštine Bratunac, druga je održana za NVO sektor i poslednja za privatni sektor. Polaznici, posebno iz privatnog sektora, nisu dovoljno upoznati o pravnim mehanizmima koje mogu primijeniti, nemaju povjerenje u institucije i mislim da je tema digitalne pismenosti, oblast o kojoj se mora govoriti mnogo,mnogo više” – zaključio je Jakovljević.

Zvezdana Bojić master pravnik, šef za administrativne i tehničke poslove u opštini Bratunac, zadužena za pravnu pomoć i građanska stanja, u okviru projekta je pružala pravnu pomoć.

“Kroz ovaj projekat, bila sam angažovana dva mjeseca na pružanju pravne pomoći. Tokom maja, registrovane su 32 stranke koje su potražile pravnu pomoć, dok je broj u junu bio veći. Od 32 zahtjeva, 12 zahtjeva se odnosilo na radna a 20 na digitalna prava. Digitalna prava su građani ostvarili putem mejla, zatim e-matičara i puno prijava je mejlom stiglo za obradu CV. Što se tiče radnih prava, ona su se odnosila na zaštitu radnika. Tokom juna je bilo malo više zahtjeva – 48, iz oblasti radnih prava pruženo je 37 usluga a iz oblasti digitalnih prava 11” – kaže Bojićeva i napominje da opština Bratunac ima elektronsku bazu podataka preko koje su povezani sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite RS a postoji i elektronska baza matičara. Prije dvije godine uvedena je i usluga e-matičar, putem koje građani iz BiH i inostranstva mogu elektronskim putem da podnesu zahtjev za izdavanje rodnog lista i drugih izvoda iz matičnih knjiga.

“Dodatno se trudimo da stranke “ne šetamo” od šaltera do šaltera, već da im sa jednog mjesta pružimo potrebnu uslugu. Mislim da bi edukacije građana kako o radnim tako i o digitalnim pravima, trebalo kontinuirano organizovati. Moram da istaknem da je jako značajno da projekat podržava Opština Bratunac i načelnik dr Lazar Prodanović” – kaže Bojićeva.

Projekat “Poboljšanje digitalne pismenosti u opštini Bratunac” se realizuje u okviru projekta “EU Podrška unapređenju radnih i ljudskih prava kroz digitalizaciju” koji finansira EU u okviru Tematskog programa za ljudska prava i demokratiju, a provode ga organizacije LIR Evolucija i Udruženje građana “Nešto više” u saradnji sa lokalnom upravom Opštine Bratunac.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )