FOTO: RTRS

Diplomatski je skandal da OHR naređuje krnjem Ustavnom sudu da poništi zakon kojim Republika Srpska namjerava da u zvaničnu upotrebnu vrati himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića, rekao je predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić. Iz Srpske je ponovljeno da svakako ne priznaju odluke tog Suda. Saglasni su da je jedini cilj osovine OHR-krnji Ustavni sud da naudi Republici Srpskoj.

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić iz Banjaluke jasno je prenijela stav - Deklaracija Svesrpskog sabora nije usmjerena ni protiv kog naroda, a kritikuju je oni koji je nisu ni pročitali.

U OHR-u iznova pokazuju antisrpsko raspoloženje. Smeta im što Narodna skupština ispravlja istorijsku nepravdu i u upotrebu vraća himnu Bože pravde" i nemanjićki grb. Prizivaju Ustavni sud BiH da kao 2006. godine to spriječi. Kako je odavno bez Srba - ima li iko dilemu kako će udružene bošnjačke, hrvatske i strane sudije glasati.

- Na Ustavnom sudu BiH biće da ocijeni ustavnost zakona u svijetlu dosadašnje sudske prakse - rekli su iz OHR-a.

Indikativno da su taktovi "Bože pravde" i dvoglavi orao zasmetali Kristijanu Šmitu tek nakon jučerašnjeg razgovara sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirevićem, jer do tada nije bilo reakcije na tačku 30. Deklaracije Svesrpskog sabora koja te identitetske simbole definiše kao nacionalne i svesrpske.

Stevandić kaže da je "to naknadna pamet građanina Šmita".

- Diplomatski skandal i sramota da bilo ko naređuje Ustavnom sudu kako će odlučivati. To je dokaz potpunog kolapsa međunarodnog prava u BiH i njihova sramota. O tome će odlučiti institucije Republike Srpske, o tome će odlučiti klubovi i ako Klub Bošnjaka stavi veto, mi ćemo sačekati odluku Ustavnog suda Republike Srpske - istakao je Stevandić.

"Bože pravde" izvodiće se uz zvaničnu himnu Republike Srpske, dok će se uz postojeći koristiti i grb Nemanjića. Istorijski opravdano i utemeljeno na Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, što je opet u skladu sa članom 3 Ustava BiH koji entitetima omogućava sveobuhvatnu saradnju sa susjednim državama.

- U skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama koristiće se uzajamno grbovi Srpske i Srbije kod nas i kod njih i to niko ne brani ni Federaciji da uspostavi specijalne paralalne veze sa Turskom i Hrtvatskom - ističe poslanik u NSRS Srđan Mazalica.

Poslanik u NSRS Ognjen Bodiroga kaže da su grb Nemanjića i himna "Bože pravde" utemeljeni u srpskom narodu.

- Nama niko ne brani da slavimo i 9. januar i da intoniramo himnu "Bože pravde", a to što neko zakonski može donijeti suprotno odluku, ne mora značiti da ćemo je poštovati - kaže Bodiroga.

Prozivke bošnjačkih političara, sada i OHR-a da Deklaracija Svesrpskog sabora ugrožava mir u regionu, za zvaničnike Srbije su neutemeljene i nedokazane.

- Sumnjam da ljudi koji to pričaju nisu ni pročitali Deklaraciju. Deklaracija se u velikoj mjeri bavi očuvanjem našeg zajedništva, jezika, pisma srpskog naroda, što je važno za nas, ali nije upereno i usmjereno ni protiv koga i to je ono što rade mnogi drugi evropski narodi - naglašava Brnabićeva.

Najava da će se "Bože pravde" i grb Nemanjića ponovo naći na sudu pokazuje kolika su prava srpskog naroda u BiH. Iako apsolutno većinski u Republici Srpskoj. ne dozvoljava mu se da baštini svoju tradiciju, koristi svoje simbole, a sve po mjeri zapadne demokratije.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )