FOTO: InfoBijeljina

Počeli su pregovori o minimalnoj plati u Srpskoj. Juče je održana sjednica Еkonomsko-socijalnog savjeta Srpske, a tema je bio minimalac. Čuli su se stavovi i početne pozicije.

Sobzirom na ekonomsku krizu i negativne ekonomske parametre, smatram da, a i zbog rasta do 28,5 odsto prethodne godine, smatram  da minimalac ne bi trebao da se povećava ove godine odnosno da ostane ne istom nivou – smatra Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

Prostora i novca za povećanje minimalca u Srpskoj ima, poručuju iz Saveza sindikata Republike Srpske. Za razliku od poslodavaca, mi smo realniji i sa pokazateljima smo izašli mnogo ranije, kaže Ranka Mišić. Na sastanku su jasno i glasno rekli iznos novog minimalca, po njihovom.

– Ovo je vrijeme kada moramo razumjeti da se moraju odreći oni koji imaju u korist onih koji nemaju, a rade kod onih koji imaju i njima doprinose da imaju još više. To znači da poslodavci moraju da smanje svoje prohtjeve – kaže predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.


Spremni smo da se zaustavimo na iznosu od 1.050 KM, to je bio iznos koji je predložio i predsjednik Vlade prošle godine.

Nema ekonomske osnove za povećanje minimalca u Srpskoj, kažu u Područnoj privrednoj komori Banja Luka. Privredu Srpske ove godine prate negativni trendovi industrijske proizvodnje, pad izvoza i proizvodnje u energetskom i rudarskom sektoru, kažu u banjalučkoj komori.

– Prošle godine je minimalna zarada povećana sa 700 na 900 KM, to je oko 18 odsto. U uslovima kad smo imali pad industrijske proizvodnje. I kada danas analiziramo našu najnižu zaradu koja je trenutno 900 KM, vidimo da je ona viša od onog iznosa koji je Srbija predvidjela za iduću godinu koji će biti u iznosu od 891 KM, da Federacija sa sadašnjih 619 marka planira neko minimalno povećanje.  Mislim da Republika Srpska ove godine ima gotovo sve negativne trendove – kaže Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Čini se da će se i ove jeseni voditi ljuta borba oko novog minimalca. Razlika je što su se strane uspjele, za početak usaglasiti da krenu ranije, piše ATV.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )