FOTO: radiomagic

Policijski službenici Policijske stanice Milići održali edukativna predavanja u OŠ „Aleksa Jakšić“ u Milićima

Policijski službenici Policijske stanice Milići su juče (28.05.) održali edukativna predavanja u OŠ „Aleksa Jakšić“ u Milićima povodom preventivnih kampanja „Provjerite – Razmislite – Prijavite“ i „Oružje ne štiti, oružje ubija“ koje sprovodi MUP RS.

“Fokus kampanje „Provjerite – Razmislite – Prijavite“ je edukacija roditelja o koracima koje trebaju da preduzmu u slučaju nestanka njihovog djeteta. Kroz predavanja koja se organizuju u osnovnim školama želimo ukazati na procedure koje su bitne u slučaju da djete nestane i edukujemo roditelje šta i kad treba da urade u tom slučaju.

“Nakon saznanja za nestanak, u zavisnosti od uzrasta djeteta potrebno je provjeriti sva opasna i skrivena mjesta, provjeriti sa roditeljima školskih vršnjaka, razmisliti o mogućim razlozima nestanka, a potom bez odlaganja nestanak prijaviti policiji. Uz saglasnost roditelja/prijavitelja Ministarstvo unutrašnjih poslova objavljuje fotografiju nestalog lica i putem sredstava javnog informisanja javnost se objavještava da je dijete nestalo i da se za istim traga” – kaže Jelena Ivanović, portparol PU Zvornik.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pristupilo je pripremama za uvođenje sistema za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica, sa ciljem da se unaprijedi i učini efikasnijim rad u segmentu potraga za nestalim licima, posebno potrage za djecom.

“Na području PS Milići, kao i na području koje pokriva PU Zvornik nema aktivnih potraga za maloljetnim licima/djecom” – potvrdila je Ivanovićeva.

Kada je u pitanju kampanja „Oružje ne štiti, oružje ubija“, ona se provodi sa ciljem da upozna djecu školskog uzrasta sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja nezakonita upotreba vatrenog oružja, kao i rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima, jer ista nisu igračke i da nestručno rukovanje sa navedenim sredstvima može imati tragične posljedice.

“Kampanju „Oružje ne štiti, oružje ubija“ MUP Srpske već tradicionalno provodi svake godine. U prošloj i ovoj godini na području PS Milići, pa i PU Zvornik nisu evidentirana maloljetna lica da su povrijeđeni ili stradali od strane nestručnog rukovanja oružjem ili minsko eksplozivnim sredstvom.Podsjećamo građane da se prema oružju treba odnositi odgovorno, te da legalno oružje treba držati na bezbjednom mjestu, što dalje od djece, a u slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili drugog ilegalnog naoružanja odmah pozvati i obavjestiti najbližu policijsku stanicu pozivom na „122“ – istakla je portparol PU Zvornik Jelena Ivanović.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )