FOTO: Screenshot

Ko nasjeda i širi medijske spinove iz Sarajeva o navodnim mimoilaženjima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika?

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin kaže za RTRS da su neistine da je direktor CIA Vilijam Berns naredio Vučiću da napadne Dodika. Ističe da je Dodik saborac i drug i Srbija će nastaviti da radi s njim na jačanju Srpske i čuvanju Srba gdje god da žive. Teške riječi samozvane analitičarke Biljane Obradović na račun Dodika iskorištene su za konstruisanje priče o navodnom udaljavanju Vučića od Dodika.

Iz Srpske i Srbije odgovaraju da su odnosi dva predsjednika na najvišem nivou i da oni koji ruše jednog ili drugog, u stvari ruše srpski narod.

Zbližavanje zvaničnog Beograda i Banjaluke trn je u oku Zapada, "žulja" to i pojedine opozicionare.

Razvoj srpsko-srpskih odnosa u kojima je Drina centralna, a ne granična rijeka posebno "ljuti" političko Sarajevo, pa preko pojedinih medija konstruišu spinove o navodnom razdoru Vučića i Dodika.

Za to im je poslužila nedavna posjeta šefa CIA regionu i TV istup, našoj javnosti potpuno anonimne anlitičarke.

- Milorad Dodik se nalazi u jako nezavidnoj situaciji, on je pod sankcijama SAD, smatram da bi Milorad Dodik trebalo da ode u političku penziju. Mislim da on neće doživjeti drugi mandat. Vidjećemo kako će se SAD dalje da ophode prema njemu - rekla je Biljana Obradović iz Centra za stratešku analizu Beograd, gostujući na televiziji Pink.

Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda PS BiH pit, kako uopšte komentarisati nekakve analitičarke i voditeljke, koje jednostavno, kako navodi, ne razumiju to o čemu pričaju.

- Najpogubnije je to što ne razumiju da kada ruše Dodika da ruše Vučića, kada ruše Vučića ruše i Dodika i tako direktno rade protiv interesa srpskog naroda u Srbiji, Srpskoj i cijelom svijetu - jasan je Kovačević.

Ovo je klasični primjer psiholopškog rata, dobro osmišljena spin akcija protiv srpskog jedinstva s obje strane Drine.

Dolazak šefa CIA nije slučajno odabran da se pokrene propagandna mašinerija iz Sarajeva o navodnom neslaganju dva srpska predsjednika.

Te neistine kao i ranije o tzv. ruskim malignim uticajem, kratkog su daha, kaže poznavalac medija Aleksandar Mitić, naučni saradnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

- Јasno je koji je kontekst ovakvih psiholoških operacija, da je to napad naravno na Deklaraciju koja je usvojena na Svesrpskom saboru koja je očigledno zasmetala i u Sarajevu i Vašingtonu. Ali to ne znači da je bilo ko u Beogradu odustao od podrške Dodiku, to bi bilo u potpunoj susprotnosti, što smo vidjeli posljednjih nedjelja sa usvajanjem deklaracije - kazao je Mitić.

U nedostatku jačih argumenata kojima bi pokidali srpsko-srpske odnose, dodatno učvršćene nakon Srpskog sabora, sarajevski portal Slobodna Bosna navodni početak medijskog napada na Dodika pripisuje susretu predsjednika Srbije i šefa CIA i činjenici da su oštre riječi na račun predsjednika Srpske izrečene na, kako vole reći, Vučićevom TV Pinku.

- Lažovima nikada dosta pa su ovaj put slagali da je Aleksandar Vučić naredio napade na Milorada Dodika. CIA vjerovatno i jeste ali predsjednik Vučić nije poslušao CIA ni kada je tražila uvođenje sankcija Rusiji, a posebno ne bi poslušala da napadne predsjednika Republike Srpske. Milorad Dodik je predsjednik Srpske, izabran voljom Srba, a to ne mora da se dopadne ni CIA ni Slobodnoj Bosni ali se u Srbiji poštuje - naglasio je Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske.

Kovačević naglašava da je glavni prioritet u politici Dodika i Vučića interes srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj i svih koji tu žive i dodaje da je to najbitnije.

Odnosi predsjednika Srbije i Republike Srpske na najvišem su mogućem nivou, o čemu svjedoče redovni sastanci. Zato, konstatuju naši sagovornici, nema promjene politike Beograda prema Banjaluci, ma kako to željeli mnogi u regionu i preko Atlantika.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )