FOTO: InfoBijeljina

U prvih devet mjeseci ove godine omiljeni napitak većine ljudi najviše se uvozio iz Brazila, Indije i Italije u vrijednosti oko 123 miliona maraka. Da li će nove cijene prekinuti ustaljeni kult ispijanja kafe. Mnogi kažu da se, uprkos poskupljenju, neće odreći omiljenog napitka.

Pola kilograma kafe moglo bi da košta do 11,5 maraka. Šoljicu kafe u omiljenom kafiću za sada ćemo plaćati po staroj cijeni iako je za mnoge i sadašnja previsoka.

- Mislim da u par prvih nekoliko mjeseci neće doći do poskupljenja u našim objektima iz više razloga, jer nam se vraćaju sezonski radnici, manje će biti opterećenje na rad, a samim tim i rasterećen način poslovanja - kaže za RTRS Goran Kurtinović, predsjednik UO Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeka".

Kult ispijanja kafe nisu prekinule ni sadašnje cijene koje se u kafićima kreću od dvije pa sve do četiri marke. Mnogi stanovnici Srpske kažu da bi, ukoliko bi se povećala cijena kafe u kafićima, i dalje pili svoj omiljeni napitak u ugostiteljskim objektima.

- Kada je dobra kafa, cijena nije važna. To je nešto što volimo i što možemo sebi priuštiti - ističe nekoliko Banjalučana.

Kafa je nezaobilazan dio svakodnevice i na jugu Srpske posebno u Trebinju, epicentru turizma, gdje su i cijene mnogo više nego u ostalim gradovima.

Iz Udurženja poslodavaca i ugostiteljstva navode da na formiranje finalne cijene u kafićima utiču brojni faktori.

- Sve što vidite u jednom lokalu, od njegove sređenosti pa do finog toaleta, svi ti troškovi se faktički naplaćuju od kafe, koja je najprodavaniji artikl otprilike u 90 odsto lokala - dodaje Kurtinović.

U prvih devet mjeseci ove godine uvezeno je kafe u vrijednosti oko 123 miliona maraka. Osim PDV-a, na kafu se plaća i akciza.

- U istom periodu prošle godine ta vrijednost je bila nešto manja, oko 105 miliona maraka. Na kafu se akciza plaća prilikom uvoza 1,50 KM po kilogramu sirove kafe i tri marke po kilogramu pržene kafe - ističe Darjana Maglov, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Ipak, bez obzira na cijene, građani Srpske ne odriču se najdraže navike. Ispijanje kafe za njih nije luksuz nego opšta potreba.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )