FOTO: radiomagic

Program ovogodišnje Velikogospojinske litije, odnosno Drugog pravoslavnog porodičnog sabora u Milićima nije realizovan potpunosti zbog nevremena koje je prekinulo ovaj događaj. Pa su tako izostali nastupi KUD-a iz Kosovske Kamenice, Srebrenice, Vlasenice i Milića kao i dodjela Povelja.

Ove godine Povelje Drugog pravoslavnog porodičnog sabora, dobile su porodice Mićić, Milanović, Jovičić i Madžarević a iste će im biti uručene naknadno.

U nastavku donosimo dio teksta vjeroučitelja Milana Vukovića o ovom događaju. Tekst u cjelosti možete pročitati OVDJE

Radenko i Stanojka  Mićić su roditelji koji su tokom devedesetih godina, kada je to bila rijetkost ali i hrabrost i podvig, izrodili četvoro djece: Mila, Jelenu, Miodraga i Jovana. Djecu, od kojih je jedno predavač na Univeriztetu u Istočnom Sarajevu, su odgajili na selu i iškolovali sopstvenim trudom i mudrošću u vođenju domaćinstva.

Devedesetih je bila rijetkost da se roditelji odluče na više od dvoje djece, a danas je jednako takva rijetkost da mladi bračni parovi izaberu život na selu, kao što su to učini Darko i Daliborka Milanović, sa djecom: Marijom, Milicom i Markom. Ova mlada porodica, između ostalog, se bavi stočarstvom i svojim primjerom nam pokazuje da je život na selu i dalje moguć, da je teži ali i zdraviji. Daju nam nadu u opstanak srpskog sela.

Bojan i Ivana Jovičić, i njihovo četvoro djece: Lazar, Julijana, Nikola i Mihajlo su mlada hrišćanska porodica, koja svojim prisustvom i radošću uljepšava naša bogosluženja, kroz koja djeca odrastaju i vaspitaju se, pružajući primjer svima nama, i mladim i starim.

Još jedan primjer mladih roditelja sa četvoro djece jesu Bogdan i Danijela Madžarević. Oni su roditelji Miloša, Stefana, Lazara i Sofije. Izazovi i težina službe koju obavljaju (MUP), nisu bili prepreka ovim mladim ljudima da se odluče za više djece i da za mjesto svog stanovanja izaberu Miliće.

Nažalost, jako nevrijeme koje je pogodilo Miliće, prekinulo je bogato pripremljen kulturno-umjetnički program i spriječilo uručivanje Povelja ovim porodicama. One će im biti uručene na jednom od  narednih bogosluženja.

Dio progama je ipak izveden pod trijemom Svetosavskog doma.

Horistkinje SPCH „Sretenje“ iz Milića izvele su pjesmu „Suza Кosova“, članice SКUD „Sveti despot Stefan Lazarević“ iz Srebrenice i КUD „Кriva reka“ iz Кosovske Кamenice otpjevale se pjesmu „Vezak je vezla Djeva Marija“, a potom svi zajedno pjesme: „Pećka kandila“, „Vidovdan“ i „Veseli se srpski rode“.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )