FOTO: srpskainfo

Prosječna plata u BiH nije dovoljna da pokrije osnovne troškove iz potrošačke korpe

Cijene u Bosni i Hercegovini odavno premašuju skromne džepove građana. Nerijetko su i više u odnosu na pojedine zemlje Evropske unije, a standard u BiH značajno ispod.

Prosječne plate nedovoljne su da pokriju osnovne troškove iz potrošačke korpe. Dok se građani muče, politika nastavlja da obećava. Čekaju li nas u narednom periodu nova poskupljenja ali i nova zaduženja?

Od davno obećane minimalne plate od hiljadu maraka u Federaciji BiH, za sada nema ništa. Akcije zaključavanja osnovnih životnih namirnica, nisu mnogo pomogle građanima da prebrode, kako mnogi kažu, svakodnevno divljanje cijena.

– Nikad ne znate kad dođete, ja vidim jednu cijenu jedan dan, taj račun, drugi dan dođem već druga cijena. Nikad ne mogu sračunati kod kuće, hoću to kupiti, pa ponijeti toliko, uvijek moram imati rezervu, jer uvijek vas iznenadi nova cijena. Nikad cijena nije manja, uvijek je veća. Ja otišla da kupim neki dan jabukovo sirće, naš proizvod, vidim onaj naš grb, obradovala se, marka i dvadeset, kad sutra dan marka i četrdeset – kaže jedna građanka.

Čampara: Nadam se da će Vlada FBiH naći rješenje

U aprilu je prosječna plata u Federaciji BiH iznosila oko 1.300 maraka, dok je potrošačka korpa dosegla gotovo 3 hiljade. Prosječna plata za april u Republici Srpskoj iznosila je oko 1.400 maraka, a potrošačka korpa preko 2.600. Najteže je penzionerima gdje je prosječna penzija tek iznad petsto maraka u oba entiteta.

Na pitanje da li su svjesni enormnih cijena, i planiraju li korake koji bi olakšali građanima, vlasti u Federaciji BiH, koliko toliko, bar deklarativno svjesni situacije.

– Smatram da ono što smo obećali moramo ispuniti kada je u pitanju minimalna plata, privremeno rješenje dok se izmijene svi ti zakoni jest taj neoporezivi dio koji može kompenzirati taj iznos do mininalne plate, a da poslodavcima ne raste trošak na doprinose – kaže Arman Zalihić, delegat u Parlamentu FBiH (SDP).

Aljoša Čampara, delegat u Parlamentu FBiH (NiP), kaže da se nada da će Vlada naći rješenja pa i neke jednokratne pomoći novčane za penzionere, ali smatra, i kroz neke izmjene zakona da će se moći doći do boljih uslova i povećanja penzija za penzionere.

U Republici Srpskoj pak, kažu vladajući, ekonomsko stanje iznad prosjeka.

– Ja moram da kažem da je životni standard u Republici Srpskoj u mnogome poboljšan u posljednjem periodu, da smo imali ozbiljan rast prosječne plate, da smo imali ozbiljan rast minimalne plate, da je minimalna plata u RS trenutno najviša u regionu, da je mnogo viša nego u Federaciji BiH – navodi Radovan Kovačević, portparol SNSD.

O čestim zaduženjima Republike Srpske, stranke koje su na vlasti, rijetko govore. Ekonomski stručnjaci tvrde već izvijesno vrijeme, neodgovorno fiskalno ponašanje, doći će na naplatu. Ide li tim putem i entitet Federacija BiH? Capital piše kako se Vlada, putem obveznica proteklih mjeseci zadužuje za milionske iznose. Tako je, prema podacima Capitala, ukupno zaduženje ovog entiteta na berzi, od početka godine, premašilo 200 miliona maraka. Pokušavaju li se time krpiti budžetske rupe?

– Penzioneri su imali neke svoje zahtjeve, neke smo uvažili, ja se nadam da ćemo ih ispoštovati, a odnose se na isplatu eventualne jednokratne pomoći u rebalansu budžeta, obećali smo da ćemo isplatiti tu pomoć, u kojem iznosu, ne možemo obećati, obzirom da ne možemo znati kojim ćemo sredstvima raspolagati u samom rebalansu – rekao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH, prenosi N1.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )