FOTO: magic.ba

Srednjoškolka Sofija Savić iz Milića, bila je jedna od oko 200 učesnika Svjetske geografske olimpijade koja je ove godine održana u Irskoj.

Plasman na ovo prestižno takmičenje, Sofija je ostvarila prošle godine, kada je kao jedini predstavnik učenika osnovne škole iz Republike Srpske i Federacije BiH, osvojila prvobitno srebrenu medalju na Nacionalnoj a potom i treće mjesto (bronzana medalja) na Evropskoj geogafskoj olimpijadi koja je  održana u Beogradu. Po povratku sa „smaragdnog ostrva“, kako još zovu Irsku , Sofija  je podijelila svoje iskustvo sa nama.

„Prije svega jedno fantastično iskustvo, koje će mi ostati u veoma lijepom sjećanju. U poređenju sa prethodnim Olimpijadama, ova se razlikuje po broju učesnika jer su osim Evropljana, učesnici Internacionalne geografske olimpijade bili i učenici iz Afrike,Australije, Amerike i Azije…tako da sam imala priliku da upozam nove prijatelje i mogu slobodno reći da sada imam prijatelje po cijelom svijetu“ – kaže Sofija.

Sofija je na ovom takmičenju uspjela da osvoji 40 bodova od mogućih 100 i kako kaže, zadovoljna je ostvarenim rezultatom. „Pitanja su bila dosta zahtjevna. Bilo je mnogo esejskih pitanja i mogu reći jako malo vremena. Imali smo tri sata da ih uradimo, ali kada svako pitanje moramo opširno da odgovorimo, onda to nije dovoljno. Generalno sam zadovoljna bodovima koje sam osvojila jer nisam imala adekvatnu pripremu, sama sam se pripremala, tako da sam možda dala više akcenta na neke teme koje i nisu baš bile zastupljene na testovima. Drugi učesnici Olimpijade imali su priliku da se mjesecima pripremaju na kampovima, ja nisam imala tu mogućnost, dala sam sve od sebe i nastaviću da učestvujem na ovom takmičenju, pa, jednog dana da se vratim i sa medaljom“ – kaže Sofija koja je uz učenika iz Srbije bila najmlađi učesnik Svjetske geografske olimpijade.

I svjetski nivo takmičenja kao i niži nivoi, geografske olimpijade, sastoji se iz tri dijela, a pred odlazak u Irsku, Sofija je izjavila da se najviše raduje dijelu testa, koji se obavlja na terenu.

„Ove godine terenski rad smo obavljali u gradu Mejnut, u kojem smo i boravili. Terenski rad je imao tri dijela. Prvi dio je bio u kampusu u kojem smo boravili, zatim smo otišli na rijeku u Mejnutu i mi smo morali da skiciramo mapu tog predjela, nismo imali vodiče, i to je bila dobra prilika da pokažemo svoje snalazačke sposobnosti. Tako da je terenski rad bio težak ali jako zanimljiv“ – objašnjava Sofija i dodaje da je izuzetno zadovoljna svojim znanjem engleskog jezika, koji je bio zvanični jezik takmičenja.

„Moj engleski je sada još bolji, jer smo bili usmjereni jedni na druge, sa cimerkama sam takođe komunicirala na engleskom jeziku. Što se tiče Dablina i mojih utisaka sa ovog putovanja, mogu da kažem da je Dablin jedan veliki grad i veoma je aktivan noću, ujutru se ništa ne otvara do 12:00h i dosta je drugačije nego kod nas. Pabovi i kafići su puni u svako doba dana. Veoma mi je značajno bilo što sam se vozila njihovim tramvajima i autobusima, slični su kao u Velikoj Britaniji. Takođe sam vidjela portal do Njujorka koji je otvoren u skorije vrijeme, to mi je bila velika želja. Portal povezuje dva grada uz pomoć napredne tehnologije i mogli smo da vidimo šta mladi rade u Njujorku. Dalje, obišli smo Nacionalnu galeriju u Dablinu, gdje smo vidjeli najstarije slike iz Irske ali i drguh dijelova svijeta, posjetili smo Arheološki muzej i Triniti koledž, njihov najpoznatiji faklultet, koji je izuzetno veliki i ima veliki kampus“ – pojašnjava Sofija i naglašava da ovo takmičenje prije svega vidi kao sticanje novih prijateljstava i upoznavanje različitih kultura, te građenje iskustva.

„A što se tiče samog znanja, koliko se spremamo toliko ćemo i da pokažemo. Ponosna sam na sebe, bez obzira što sam se vratila bez medalje. Ponosna sam na to što sam učestvovala i imala priliku da budem dio Internacionalne geografske olimpijade. Još samo želim da iskoristim priliku, da se ponovo zahvalim Vladi Republike Srpske i gospodinu Radovanu Viškoviću na podršci, da odem u Irsku“ – poručila  je Sofija.

Sofija Savić, učenica drugog razreda gimnazije u SŠC „Milutin Milanković“ u Milićima, na Svjetskoj geografskoj olimpijadi je bila dio četvroločlanog tima BiH, koji su predvodili profesori geografije Sead Srna iz Sarajeva i Nataša Mitrović iz Zvornika.

Internacionalna geografska olimpijada održana je od 19. do 24.avgusta u Dablinu u Irskoj uz učešće učenika iz 46 zemalja, uzrasta od 16 do 19 godina.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )