FOTO: infomilici.com/radiomagic

Srednjoškolka Sofija Savić iz Milića, učestvuje na Svjetskoj geografskoj olimpijadi koja se održava u Irskoj u Dabllinu. Plasman na ovo prestižno takmičenje, Sofija je ostvarila prošle godine, kada je kao jedini predstavnik učenika osnovne škole iz Republike Srpske i Federacije BiH, osvojila prvobitno srebrenu medalju na Nacionalnoj a potom i treće mjesto (bronzana medalja) na Evropskoj geogafskoj olimpijadi koja je održana u Beogradu.

„Sasvim slučajno sam se prijavila na takmičenje, na poziv nastavnice Svetlane Radić i postigla sam veoma dobre rezultate na samom početku osvojivši srebrenu medalju u kategoriji učenika osnovnih škola. To mi je omogućilo plasman na Evropsku olimpijadu, gdje je bilo mnogo više učesnika i takmičenje se odvijalo na engleskom jeziku.Tu sam već osvojila moju drugu medalju, bronzu, i stekla pravo da učestvujem na Internacionalnoj geografskoj olimpijadi ove godine kao predstavnica Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i jedva čekam da otputujem“ – kaže Sofija.

Sofija je najmlađi učesnik Svjetske geografske olimpijade i jedini predstavnik iz Republike Srpske. Ljetnji raspust koristi za dodatne pripreme. „Za ovo takmičenje, pripremala me profesorica geografije, koja mi je predavala u prvom razredu srednje škole, Nataša Mitrović iz Zvornika i veliku pomoć imam od profesora Dragana Ilića iz Vlasenice, koji mi je i ranije mnogo pomagao i bio velika podrška.Dodatno, vježbam na osnovu testova sa prethodnih Olimpijada, nabavila sam i neke knjige iz Engleske.Tri puta sam prešla knjigu od 650 strana i mogu reći da sam mnogo toga naučila i moje znanje engleskog jezika sam podigla na viši nivo.Daću sve od sebe da uradim što bolje, nemam prevelika očekivanja, jer ostali učesnici Olimpijade su se za ovo takmičenje pripemali po šest mjeseci na posebnim kampovima“ – kaže Sofija i dodaje da se dnevno po sat vemena a nekada i malo više posveti geografiji.

I svjetski nivo takmičenja kao i niži nivoi, geografske olimpijade, sastoji se iz tri dijela, kroz koja će učesnici pokazati svoje  znanje. 

„Prvo imamo pisani test, koji se sastoji od pet tema, koje su nam do takmičenja nepoznate. Zatim imamo multimedijalni test na računaru i jedno veoma zanimljivo iskustvo je terenski rad. Prošle godine su recimo u okviru terenskog rada u Indoneziji, išli da gledaju vulkane i na osnovu toga su radili test“ – pojašnjava Sofija.

Sofija u Irsku putuje kao dio četvroločlanog tima BiH koji predvode profesori geografije Sead Srna iz Sarajeva i Nataša Mitrović iz Zvornika.

 „Putujem sa još tri dječaka iz Sarajeva od kojih su dvojica bili sa mnom na Evropskoj geografskoj olimpijadi u Beogradu. Sa nama idu i dva tim lidera, profesori geografije. Moram da pomenem da su profesori Sead Srna i Dragan Ilić zaslužni što učenici iz BiH imaju priliku da pokažu znanje na ovom takmičenju“ – ističe Sofija.

Internacionalna geografska olimpijada biće održana od 19. do 24.avgusta u Dablinu a podrška Sofiji na putu do Irske je Vlada Republike Srpske. „Vlada RS i premijer Radovan Višković će finansirati troškove leta, smještaja i dobila sam malo džeparca. Želim da se ovom prilikom zahvalim premijeru na podršci kao i na prijemu koji mi je upriličio prošle godine u svom kabinetu, zbog rezultata koje sam postigla iz geografije. Mislim da Republika Srpska nema veliki broj učenika koji su zainteresovani za takmmičenja ali da mali broj koji se takmiči je veoma vrijedan i vjerujem da mi možemo da mijenjamo budućnost, nabolje“ – poručila je Sofija Savić, učenica drugog razreda SŠC „Milutin Milaković“ Milići. Sofiji želimo dobro druženje u Irskoj i odlične rezultate!

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )