FOTO: RTRS

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i izvršna direktorka Savjeta stranih investitora BiH Sanja Miovčić saglasili su se da su strane investicije od vitalnog značaja za ekonomski razvoj svake zemlje jer donose novi kapital, tehnologije i znanje.

Đokić i Miovčićeva ocijenili su tokom današnjeg sastanka u Banjaluci da je u narednom periodu potrebno intenzivnije raditi na strateškoj afirmaciji i promociji domaćih potencijala i resursa, koji su takvog kvaliteta da mogu da privuku i najrazvijenije zemlje.

Konstatovali su da je za budući razvoj zemlje od ključnog značaja jačanje saradnje između domaćih i stranih kompanija, kao i razvoj mogućnosti za zajednička ulaganja.

- To može biti snažan podsticaj za investitore koji traže lokalnu podršku i dublje razumijevanje tržišta u zemlji u kojoj namjeravaju da uspostave ili prošire svoje poslovanje", zaključili su.

Konstatovano je da prioritet u narednom periodu treba da bude stvaranje uslova koji će podstaći dugoročne i održive investicije u strateški važnim sektorima, kao i intenziviranje javno-privatnog dijaloga i sinergije između kreatora politika i poslovnog sektora - saopšteno je iz Ministarstva energetike.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim izazovima i mogućnostima u oblasti energetike, kao i o predstojećem učešću Ministarstva u javnoj diskusiji "Zašto /ne/investirati u BiH", koju Savjet organizuje u utorak, 29. oktobra, u Sarajevu, u saradnji sa Agencijom za unapređenje stranih investicija BiH.

- Predstojeća javna rasprava biće važan korak u tom pravcu i dajemo punu podršku organizaciji takvih skupova  poručeno je sa sastanka.

Tokom gotovo dvije decenije postojanja, Savjet stranih investitora BiH postao je jedan od ključnih faktora u unapređenju investicione klime i poslovnog ambijenta u zemlji, doprinoseći ovoj oblasti kroz saradnju sa vlastima i partnerima u privredi.

Članice ove organizacije do sada su u BiH uložile više od devet milijardi KM, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )