FOTO: InfoBijeljina.com

Subvencija do 70 odsto za nabavku poljoprivrednih mašina: Projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima

Subvencija u iznosu do 70 odsto sredstava za nabavku poljoprivrednih mašina, u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu, raduje semberske poljoprivrednike.

Nepovoljni vremenski uslovi i svakodnevna poskupljenja prate ovogodišnju proizvodnju pa im je, kažu, svaka pomoć dragocjena. Ovu mogućnost do sada je iskoristilo 650 poljoprivrednika u Srpskoj. Među njima je i jedan od većih semberskih proizvođača mlijeka, Ljubiša Gajić iz Crnjelova.

- Nabavio sam Fligelovu cisternu za tečni stajnjak, zapremine 10.600 litara. Uslovi pod kojima sam je kupio su odlični. Olakšaće mi mnogo rad. Obrađujem oko 1.400 dunuma zemlje. Imam farmu sa više od 200 grla krupne stoke, a primarna je proizvodnja mlijeka  kaže ovaj farmer za portal InfoBijeljina. 

Mađarski program pomoći RS sprovodi Fondacija za održivi razvoj „Progresus“. Ova fondacija je raspisala i drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstva poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje na koji se zainteresovani mogu javiti do 14. oktobra. 

Poljoprivredni proizvođači u RS kroz ovaj projekat ne mogu da dobiju novac, već da apliciraju za kupovinu poljoprivredne mehanizacije koja se proizvodi u Mađarskoj, u vrijednosti od 2.500 do 25.000 evra.

Nabavka i obnova mehanizacije dugoročno će ojačati i povećati rentabilnost agrarne proizvodnje u Republici Srpskoj, ocijenio je i pomoćnik ministra za poljoprivredu Goran Bursać . 

- U prethodne četiri godine više od 1.400 novih traktora kupljeno je u RS. Ovakvi projekti obezbjeđuju budućnost poljoprivrednoj proizvodnji kaže Bursać.

Osim za ovaj program, poljoprivrednici su zainteresovani i za nabavku mehanizacije i izgradnju objekata u okviru podrške Vlade Republike Srpske, a iz ovogodišnjeg agrarnog budžeta za kapitalne investicije biće izdvojeno više od 80 miliona maraka.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )