FOTO: radiomagic

Vakcinacija protiv HPV bez zakazivanja do 30.04. u Domu zdravlja Milići

Povodom Evropske sedmice imunizacije, dom zdravlja “Sveti Nikola” Milići do 30.aprila, vrši vakcinaciju protiv HPV bez zakazivanja. Vakcina je besplatna za sve dječake i djevojčice uzrasta od 11 do 14 godina. Svi zainteresovani mogu prmiti vakcinu u Domu zdravlja svakim radnim danom od 07 do 15 časova -potvrđuje sanitarno-ekološki tehničar HES-a Ljiljana Živković.

Dеtаljnе infоrmаciје о vаkcinаciјi prоtiv humаnоg pаpilоmа virusа mоžеtе prоčitаti u brоšuri.

Evropska sedmica imunizacije pod sloganom „Spriječiti, zaštiti, vakcinisati“

Evropska sedmica imunizacije obilježava se svake godine tokom posljednje sedmice aprila mjeseca, kako bi se promovisala imunizacija kao ključna mjera za prevenciju bolesti i zaštitu života.

“Ovih dana se obilježava i 50 godina od proširenog programa imunizacije koji je Svjetska zdravstvena organizacija inicirala da bi djeca širom svijeta vakcinisanjem bila zaštićena od potecijalno smrtonosnih bolesti. Imunizacija pokazuje da je jedno od najvećih medicnskih postignuća modernog doba . Vakcinacijom je spašeno više života nego bilo kojom drugom intervencijom i ona predstavlja jednu od najefikasnijih i najsigurnijih medicinskih intervencija u sprečavanju razbolijevanja i smrtnosti od zaraznih bolesti , koje se jedino mogu spriječiti vakcinacijom tjs. jedino se davanjem vakcine ove bolesti mogu smanjiti ili izliječiti njihova učestalost javljanja” – napominje Ljiljana Živković sanitarno- kološki tehničar u HES-u milićkog Doma zdravlja.

HPV (Humani Papiloma Virus) je polno prenosiva virusna infekcija koja se najčešće javlja kod seksualno aktivnih osoba. Može se javiti i kod seksualno neaktivnih osoba budući da seksualni kontakt nije jedini način prenosa ove infekcije, ali su ti slučajevi rjeđi u odnosu na broj oboljelih među seksualno aktivnom populacijom.”

Vakcina protiv HPV pokriva 9 tipova ovog virusa i na taj način djeluje kao prevencija od razvoja malignih oboljenja. Ova vakcina je dovela do toga da se u pojedinim zemljama gotovo potpuno iskoreni rak grlića materice. Taj podatak implicira da je veoma važno shvatiti značaj ovog načina preventivne zaštite i uraditi na vrijeeme šta je potrebno da bi se zdravlje zaštitilo” – poručuje Živkovićeva.

Ovogodišnja poruka koja se prenosi širom svijeta pod sloganom „Spriječiti, zaštiti, vakcinisati“ ima za cilj povećanje pokrivenosti vakcinacijom te podizanje svijesti o važnosti imunizacije među roditeljima, starateljima i zdravstvenim radnicima.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )