FOTO:  atvbl.com

Vratiti autoritet nastavnicima i učiteljima

Vratiti autoritet prosvjetnim radnicima, poruka je sa sjednice Saveza sindikata Republike Srpske.

Velika tragedija koja se dogodila u Srbiji, kao i porast vršnjačkog nasiilja, ozbiljni su problemi za cijelo društvo.

Zato, sistem obrazovanja treba da zauzme važno mjesto u društvu, a prosvjetni radnici treba da budu uzor svojim učenicima, jedan je od zaključaka sjednice.

"Kako bi se popravilo stanje u društvo, treba se popraviti i njegov materijalni i svaki drugi položaj. Neće se kod nas desiti ono što se desilo u Srbiji, ali trebalo bi preventivno djelovati. Treba vratiti prosvjetnog radnika na ono mjesto koje zaslužuje", kazao je Miloš Kolundžija, član Republičkog odbora sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske.

Da bi se vratio u fokus sistem pravih vrijednosti, mora se mijenjati kompletno društvo.

Sindikat obrazovanja sporvešće istraživanje među zaposlenima u osnovnim i srednjim školama o gorućim problemima i eventualnim rješenjima.

"Naše kolege nastavnici, učitelji, profesori, stručni saradnici, pedagozi, psiholozi, se svakodnevno susreću sa našim đacima, sa njihovim problemima, sa njihovim strahovima, sa njihovim sumnjama, pa i određenim devijantim ponašanjima", poručio je Dragan Gnjatić, predsjednik Saveza sindikata Srpske.

Uprkos činjenici da zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama svoj posao obavljaju odgovorno, pritisak pojedinih roditelja na nastavnike i učitelje je ogroman. To je jedan od uzročnika nasilnog maloljetničkog ponašanja sa kojima se sve više suočavamo, kažu iz Sindikata.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske uputio je danas iskreno saučešće roditeljima nastradale djece u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )