FOTO: InfoBijeljina

Vršnjačko nasilje u RS: Svaki četvrti srednjoškolac tvrdi da je bio žrtva

U toku 2023. godine, Ombudsman za djecu je sproveo istraživanje o vršnjačkom nasilju u kojem je učestvovalo više od 5.000 učenika iz svih srednjih škola Republike Srpske, a skoro svaki četvrti srednjoškolac izjavio je da je bio žrtva.

Ovo istraživanje je pratilo i izdavanje Posebnog izvještaja o vršnjačkom nasilju u vaspitno - obrazovnim ustanovama u Republici Srspkoj, s ciljem utvrđivanja mišljenja i stavova djece i mladih o vršnjačkom nasilju u vaspitno - obrazovnim ustanovama itd. 

U navedenom istraživanju su učestvovali učenici srednjih škola od prvog do trećeg razreda. 

"Od ukupno 5.001 učenika, 24 odsto učenika se izjasnilo da su lično bili žrtve nekog od oblika nasilja tokom svog školovanja, a od 5.424 učenika, njih 41 odsto poznaje druga ili drugaricu iz odjeljenja/škole koji su bili žrtve vršnjačkog nasilja. Prema izjavama djece, najučestalije je verbalno nasilje i socijalna isključenost, mada je učestalo i fizičko i elektronsko nasilje", navodi Ombudsman za djecu RS.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, za prvih devet mjeseci 2023. godine u Republici Srpskoj evidentirano je 50 slučajeva vršnjačkog nasilja. 

Vršnjačko nasilje je počinilo 75 maloljetnika, a ukupno su evidentirana 63 maloljetnika kao žrtve nasilja. Među maloljetnim počiniocima 27 su učenici osnovne, a 48 srednje škole. 

U tim događajima su tri maloljetnika zadobila teže, 38 lakše povrede, 12 maloljetnika je pretrpilo psihičku bol, četiri su uznemiravana putem interneta, a kod 11 maloljetnika su nastupile ostale posljedice.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )