FOTO: undefined

ZVORNIK - U zvorničkom Domu omladine održano je autorsko veče aforističara Milana R. Simića iz Velike Plane sa osvrtom na njegovu nedavno objavljenu knjigu "Maske su pale, fantomke nisu".

Simić je rekao Srni da je veliki uticaj na njegov stvaralački rad imao Španac Baltazar de Marinetes iz 16. vijeka, koji je napisao da je "aforizam uputstvo za društevnu bolest".

"To je bio za mene pokretač u definiciji društvene bolesti, čemu sam dosta zahvalan jer mi je pomogao u pisanju kritike, kao i težnje ka sažetosti", rekao je Simić, prenosi Srna.

Ističući da je aforizam književna elegancija i duša književnosti, Simić je naveo da mnogi aforističari ovog vremena, kojih nikada više nije bilo, ne znaju tako da se ponašaju, pa su im aforizmi puni vulgarnosti i nepreciznosti.

"Trudim se od prvog dana kada sam počeo da pišem aforizme da imaju književnu vrijednost, da u sebi imaju filozofski osjećaj, ali nikako da u sebi sadrže vugarnosti i banalnosti", rekao je Simić.

On smatra da je "zlatno doba aforizma" bilo kada su zabranjivani časopisi i knjige sa aforizmima koji su svojom oštroumnosti upućivali na "društvene bolesti".

Moderator večeri bio je Milan Pantić, aforističar iz Zvornika.

Knjiga aforizama "Maske su pale, fantomke nisu" izašla je u izdanju zvorničke izdavačke kuće "As oglas"n čiji je direktor Dejan Spasojević rekao da je autor svojom proniciljivošću u misaonom "vaganju" društvene stvarnosti dao hiruški precizan doprinost onom kvalitetu srpskog aforizma koji odgovara stanju današnje stvarnosti.

Milan R. Simić je napisao tridesetak knjiga, piše prozu, drame, filozofeme, aforizme, književnu kririku i eseje.

NJegova djela su prevođena na više jezika – njemački, engleski, mađarski, budarski, poljski, ruski i rumunski. Živi i radi u Velikoj Plani u Srbiji.

Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )